Fett hår

Hejsan, jag går i en stylist linje i gymnasiet, där vi bland annat får lära oss om hår. Nu hade jag tänkt att skriva lite om fett hår och hur man kan bli av med det, det är ett väldigt stort problem för vissa personer.

Om håret känns platt och tungt, och behöver tvättas dagligen för att hålla sig fräscht, betyder det att man troligen har en fet hårtyp. Orsaken är en överproduktion av talg i hårbotten. Det kan vara för att man använder fel sorts produkter, eller att man helt enkelt tvättar håret för ofta. Gör man det uppstår en obalans i talgproduktionen, då huden börjar producera mer talg än innan för att kompensera det man tvättat bort. Då skapas en ond cirkel av fett hår och täta tvättar.

Om du vill bli av med fett hår, som är mycket troligt att du vill, så ska man inte tvätta håret oftare än var tredje dag - detta är något som håret successivt kan vänja sig till. Under tiden tiden finns det produkter som kan hjälpa mot det flottiga. Torrschampo är en av dem: det tar bort det feta men ersätter egentligen inte en vanlig hårtvätt. En annan produkt att köpa är ett milt schampo, som varken torkar ut hår eller hårbotten. För just hårbotten finns dessutom olika kurer, som kan hjälpa hårbotten att återfå sin balans. Hårbostning och massage i hårbotten bör undvikas.

Nu efteråt om torrschampoo så har jag fått höra att det inte alls är bra för fett hår, för att torrschampot täpper till hårbotten, och då ökar utsöndringen av fett. Så vet inte exakt vad som stämmer, men det är bara att testa sig fram. Jag har inte fett hår, men när jag inte duschat håret på ett tag använder jag mig av torrschampo och mitt hår blir inte fettigare för det.

Ett torrschampo jag kan rekommendera är Basiste! Fungerar riktigt bra på mig och är det torrschampot jag fastnat för.