Jobbig söndag?

Hej bloggisen! Jag ber om ursäkt för att jag inte bloggade igår (söndag). Men vi hade fullt upp igår kan man säga. Mamma behövde hjälp med att tömma vårt förråd på Shurgard, så jag och Lukas hjälpte henne.

Och så det här med att ha häst... Mamma fick ett samtal när vi precis hade ätit middag om att våran ena häst Tynke, inte beteede sig normalt. Hon låg ned i hagen och la sig direkt ner när dem hade tagit in henne i boxen. Visst hästar brukar ligga ned och sova/vila. Men Tynkte gör inte det ofta alls. Så när det gäller henne är det inte normalt. Man såg också på henne att hon mådde dåligt och hade ont. Jag vet inte om man brukar se det på hästar? Men på Tynke ser man ganska lätt om hon mår bra eller dåligt.

Så mamma, jag och Lukas åkte ut i 180 till stallet. När vi kom ut så stod hon bara i boxen och huvudet hängde och hennes ögon såg helt ledsna ut, man såg hennes smärta ungefär... Mamma lyssnade på Tynkes mage, och den lätt som den alltid gör. Ändå fast magen lätt så gick vi ut med henne och försökte få henne att bajsa. För vi antog att det var mag problem dvs kolik. Så vi gick många varv med henne. Men ingenting hände. Så vi gick in och ställde in henne i boxen. Då la hon sig ned och la sig på sidan, och det är tydligen inte bra enligt mamma. Så vi gick ut på volten och sprang lite med henne. Men hon bajsade inte ändå, även fast vi motionerade henne. Efter vi hade varit i stallet i 3-4 timmar, så gav vi upp. Vi kom aldrig på vad felet var och vetrinären kunde vi inte ringa eftersom hästen inte var dåligare än det. Men nu idag mår hon iallafall bra och vi har ingenaning om vad som hände med henne.

På vintern har hästar enklare att få kolik. Då dem äter mer torr mat tex hö, och dem dricker inte så mycket. Men på sommaren äter hästar mer vattning mat, tex gräs ifrån marken och dem dricker mer då efter som det är varmt. Detta med magen har hänt flera gånger med Tynke. Men det är så himla jobbigt, för att man tror att hon ska dö varje gång. Hon är en frieser också, och som jag har märkt dör dem enklare än andra häst raser.

Fina Tynke förra vintern. När hon precis skulle rulla lite <3